MFD Galan 2017

För andra gången kommer vi arrangera MFD Galan, där en prisutdelning kommer att äga rum under Muslimska Familjedagarna. Syftet med galan är att uppmärksamma och belöna personer som på olika sätt har presterat under det gångna året. Vi kommer att ha tre kategorier som är Årets muslimska personlighet, Årets kämpe och Årets förebild. Juryn kommer att bestå ordföranden från Islamiska Förbundet, Ibn Rushd Studieförbund och Sveriges Unga Muslimer. Men ni kommer att spela en viktig roll eftersom ni har möjligheten att nominera personer till dessa tre kategorier.

Nomineringen sker enkelt genom att skicka ett mejl till info@muslimskafamiljedagarna.se. Ni kan även nominera en förening, ett initiativ eller ett lyckat projekt. Kom ihåg att motivera varför er nominering bör vinna och glöm inte att skriva personens kontaktuppgifter i mejlet. [Tweet ”Nominera de som du anser förtjänar utmärkelserna för MFD Galan 2017. #MFD2017”].

Årets muslimska personlighet

Årets muslimska personlighet ska gå till en person som på ett unikt och innovativt sett har arbetat med att förverkliga visionen om att Islam blir en självklar del av Sverige. Personen i fråga ska vara banbrytare genom att utmana normer, fördomar och stereotyper i samhället.

Årets kämpe mot islamofobi

Årets kämpe ska gå till en person som har uppmärksammat och bekämpat den allt mer växande antimuslimska rasismen i samhället. Personen i fråga ska ha varit en kämpe både i det offentliga samtalet men också arbetat med den berörda målgruppen genom folkbildande insatser.

Årets muslimska förebild

Årets muslimska förebild ska gå till en person som har gjort stora insatser i den idéburna världen. Civilsamhället är en av samhällets viktigaste beståndsdelar och denna person skall vara en eldsjäl som ständigt arbetar för att på något stärka och framförallt inspirera svenska muslimer.


Förra årets pristagare (2016)

Årets pristagare under MFD-galan den 25 mars 2016

Den talangfulle designern Mariam Moufid, forskaren Mattias Gardell och volontärerna Isra Abdalli, Jenny Lind samt Stockholmsmoskén är årets pristagare på MFD-Galan.

Islamiska Förbundet, Sveriges Unga Muslimer och Ibn Rushd Studieförbund, arrangörerna för de Muslimska Familjedagarna, har glädjen att annonsera årets pristagare.

 

Årets muslimska personlighet

Mariam Moufid är en talangfull designer som har tagit modevärlden med storm. Hon är i framkant av den muslimska modescenen och varit med och skapat en moderevolution bland unga trendmedvetna muslimska tjejer. För två år sedan startade hon modebloggen Hijabmuslim där hon visade upp outfits för unga muslimer. Idag har hon nästan en halvmiljon följare på Instagram, stora multinationella företag som sponsrar hennes arbete och hon deltar i modevisningar runt om i världen. Mariam Moufid fick sitt stora genombrott i Sverige förra året när hon samarbetade med H&M där en av deras modeller var beslöjad.

 

Årets kämpe mot islamofobi

Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsalas universitet. Han har i många år forskat om rasism i allmänhet och islamofobi i synnerhet. Med böcker som Bin Laden i våra hjärtan, Tortyrens återkomst och Islamofobi har han kontinuerligt uppmärksammat den antimuslimska rasismen och dess konsekvenser i vårt samhälle. Idag är han aktuell med boken Raskrigaren som kom ut förra året. Boken skildrar seriemördaren Peter Mangs som siktade in sig på att mörda människor som inte var vita. Boken är kritikerrosad och har beskrivits som ett av de viktigaste verken idag. Genom sin forskning påminner Mattias Gardell oss om varför det är oerhört viktigt att bekämpa rasismen. Därför går Årets kämpe mot Islamofobi till professor Mattias Gardell.

 

Årets muslimska förebild

Kriget i Syrien är inne på sitt femte år och FN menar att krigets Syrien har skapat den värsta humanitära katastrofen sedan andra världskriget. Miljontals syrier är på flykt och en del av dem sökte skydd i Sverige för att få ett normalt liv igen. Israa Abdali är sjuksköterska har i flera veckor arbetat som volontär i den grekiska ön Lesbos, där hon vårdade tusentals syrier. Hennes akutmottagning låg precis vid stranden och när hon inte vårdade de skadade människorna lekte hon med de traumatiserade barnen. När Israa Abdali var i Lesbos så fanns Jenny Lind i Sverige och organiserade arbetet mellan centralstationen och flyktingförläggningarna för att ge flyktingarna ett varmt mottagande. Hon anslöt sig till den starka solidaritetsrörelsen som genomsyrade hela landet. Stockholmsmoskén var bland de första som öppnade upp sina portar för flyktingarna. Moskén erbjöd tusentals personer sovplats, mat, vård, tolk och juridisk rådgivning. Årets muslimska förebilder går till Isra Abdalli, Jenny Lind och Stockholmsmoskén för deras värdefulla engagemang i arbetet med flyktingarna.

Prisutdelningen skedde under Muslimska Familjedagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö, fredagen den 25 mars 2016. MFD-Galan leddes av Behrang Miri. För mer information se www.muslimskafamiljedagarna.se